RUE STEPHANIE, Brussels – Belgium

The CPAS (Public Centre for Social Welfare) in Brussels called upon the Baumans-Deffet firm to construct a complex of 17 housing units and a social restaurant in Rue Stéphanie in Laeken. The dimensional constraints of the site, its position, and the constraints from the neighbouring school, were such that the social restaurant had to be made visible but in a restrained way. To help the architect, Jean Glibert contributed with the claustras and the restaurant ceiling.

Project name: Rue Stéphanie
Address: Rue Stéphanie. 1020 Brussels
Assignation/Destination: Residential Building + social restaurant

Name of client:
Name of architect: Baumans-Deffet
in association with: Jean Glibert

Name of engineers:
– Stability Consultancy firm:
– Special techniques Consultancy firm:
– EPC Consultancy firm:
– Acoustics Consultancy firm:
– Healt & Safety Coordinator:
– Control Agency :

Name of contractors:
– Main contractor:
– Professions/trades:

Project status: Completed

Size of project:
Budget:

Technical sheet of this architecture video clip
Journalist : Emma C. Dessouroux
Cameramen : Julien Stroïnovsky / Novsky Films

Editing : Emma C. Dessouroux / Cristina Dias
Direction : Emma C. Dessouroux
Production : Les Délires Productions

Translation : MDR Translations
Subtitles : Les Délires Productions

Speakers : Bernard Deffet (Architect – Baumans-Deffet) – Jean Glibert (House painter)

Original transcription (FR)

Nous sommes dans un bâtiment qui accueille, entre autres, un restaurant social mais aussi un ensemble de 17 logements. C’est un terrain qui est très très fin et très très long ce qui veut dire que, très rapidement, on s’est rendu compte que cela générait toute une réflexion en termes de circulations verticales.
Nous sommes situés à proximité directe d’une école, une école qui profite de l’intérieur d’îlot pour ses cours de récréation. Cela signifie que nous devions préserver un accès pour le parking de l’école qui se trouve en intérieur d’îlot, accès à intégrer dans le projet qui nous concerne aujourd’hui.

On n’a pas toujours l’occasion de travailler sur un programme de logements en accompagnement d’une fonction aussi « délicate » que la question d’un restaurant social à intégrer à rue, au coin des rues. C’est cette dualité à travailler qui nous a assez bien passionnés dès le début en sachant, comme je le disais tout à l’heure, que les contraintes dimensionnelles du site, sa position, sa contrainte vis-à-vis de l’école a fait que le restaurant social a dû être travaillé de telle manière à offrir une forme de visibilité mais tout en retenue, de telle manière à ce que les personnes plus défavorisées qui viennent au restaurant social se sentent tout à fait à l’aise dans un espace qui est profondément urbain (puisque nous sommes situés le long d’une rue), mais aussi avec une capacité d’être en retrait, d’avoir des moments de filtres et de perceptions de l’extérieur et vice versa qui est plutôt dans la gestion d’une forme de retenue.
Ce moment de visibilité doit être obtenu, entre autres, en trouvant le moyen de filtrer les vues de l’extérieur vers l’intérieur. Cela a été fait à l’aide d’un claustra métallique sur lequel Jean Glibert est intervenu de manière à encore les intensifier et à donner un moment de subtilité dans la présence de ces claustras.

Ils ont été très colorés à un moment, avec plusieurs couleurs, 4 – 5 couleurs très vives et puis…
C’est une discussion avec l’architecte, avec l’architecte du CPAS qui dit ; « Est-ce vraiment nécessaire ? ».

Quand on travaille avec Jean, il y a une espèce de…
Jean aime bien de se présenter – je dirais – un petit peu de profil, avec des moments d’hésitation. Jean aime bien d’ouvrir ses dessins et ses boîtes remplies de morceaux de maquettes. Et, avec parfois un peu de maladresse mais de manière très subtile, une maladresse qui sert à engendrer et à déterminer une série de moments de discussions qui fait qu’à un certain moment le projet aboutit à sa résolution finale.

En travaillant avec du noir et du blanc, et l’acier galvanisé, et la lumière réfléchie de l’acier galvanisé, il y avait déjà un travail assez important !

On a voulu que le restaurant social profite d’une lumière très équilibrée. Alors que l’orientation du bâtiment nous était très défavorable au départ, on a voulu travailler de telle manière à ce que, sur le temps de midi, un rayon de soleil puisse rentrer dans le restaurant social et, je dirais, au plus profond du restaurant social.

C’est à certains moments, peut-être des jours un peu gris, cette couleur peut donner une atmosphère non pas de jour ensoleillé mais que ce ne soit pas un jour où tout est gris, plombé.
Elle s’allie avec une couleur argentée qui fait la réflexion : la réflexion de la lumière simplement et elle fait la réflexion de la couleur proposée, du jaune proposé.
Pourquoi ici sur le plafond ? C’est en voyant les vues de la rue, il y a une pénétration. Il y a une pénétration que quelque chose se passe ici aussi, qu’il n’y a pas au rez-de-chaussée. Je crois hein ! Ça, c’est l’architecture ! Mais ça accompagne l’architecture et peut-être que ça renforce un peu ce que les architectes avaient imaginé au niveau des volumes. Cela renforce le fait qu’il n’y a pas un niveau, puis un autre niveau avec un petit escalier pour aller d’un niveau à l’autre. Je crois que ça réunit la vision.

Dutch translations

We bevinden ons in een gebouw dat zowel een sociaal restaurant als 17 woningen herbergt. Het is gebouwd op een heel smal en lang perceel, waardoor we al snel hebben beseft dat we goed over de verticale circulatie binnen het gebouw zouden moeten nadenken.
Het gebouw bevindt zich net naast een school, die het binnenterrein als speelplaats gebruikt. Dus moesten we een toegang tot de parking van de school op het binnenterrein integreren in het project waarover we het vandaag hebben.

Je krijgt niet elke dag de kans om te werken aan een complex van woongelegenheden in combinatie met een zo “delicate” functie als een sociaal restaurant, dat ook nog eens langs de straat, op de hoek van twee straten moest worden ingepland. Die dualiteit heeft ons van bij de start van het project gepassioneerd. Je mag immers niet vergeten dat het restaurant door de dimensionale beperkingen en de ligging van het perceel en de naburige school, zo moest worden ingepland dat het een zekere vorm van zichtbaarheid biedt, maar tegelijk ook voldoende privacy zodat de minder begoede mensen die naar het restaurant komen, zich volledig op hun gemak voelen in een ruimte die heel stedelijk is (aangezien ze langs de straat gelegen is), maar ook de mogelijkheid biedt om zich terug te trekken, de buitenwereld gefilterd te bekijken en zo bekeken te worden. Dit heeft dan weer te maken met het beheer van een vorm van privacy.
Om die zichtbaarheid te realiseren, moest een manier worden gevonden om het zicht van buiten naar binnen te filteren. Hiervoor is een metalen claustra gebruikt die Jean Glibert onder handen heeft genomen en geïntensifieerd om zo een zekere subtiliteit te introduceren in aanwezigheid van die claustra’s.

Ze zijn op een bepaald moment heel kleurrijk geweest, in 4 – 5 heel levendige kleuren en daarna…
is er een gesprek geweest met de architect en de architect van het OCMW die zei: “Is dat echt nodig?”.

Als je met Jean werkt, is er een zekere…
Jean houdt zich graag ‘low profile’, met momenten van aarzeling. Hij haalt graag zijn tekeningen boven en zijn dozen gevuld met stukjes maquettes. En met een soms heel subtiele vorm van onbeholpenheid creëert hij gespreksmomenten die op een gegeven moment tot een definitieve oplossing voor het project leiden.

Werken met zwart en wit en verzinkt staal en het licht dat door het verzinkt staal wordt weerspiegeld, was al een heel werk op zich!

We wilden dat het licht in het sociaal restaurant heel evenwichtig verdeeld zou zijn. Hoewel de oriëntatie van het gebouw voor ons in het begin verre van ideaal was, hebben we ervoor willen zorgen dat er ‘s middags zonlicht binnenvalt, zelfs tot helemaal achterin het sociaal restaurant.

Op bepaalde momenten, misschien op ietwat sombere dagen, kan deze kleur een atmosfeer oproepen, wel niet van een zonnige dag, maar toch van een dag die niet helemaal grijs en donker is. Ze wordt gecombineerd met een zilvergrijze kleur die voor weerspiegeling zorgt: weerspiegeling van het licht zelf en van de gekozen gele kleur.
Waarom hier op het plafond? Vanuit de straat gezien is er een besef dat er hier ook iets gebeurt, dat niet gebeurt op de benedenverdieping. Dat denk ik toch. Daar draait het om in de architectuur! Maar dit maakt deel uit van de architectuur en versterkt misschien een beetje wat de architecten in gedachten hadden voor wat de volumes betreft. Het benadrukt dat er niet één niveau is en daarna een ander met een kleine trap om van het ene naar het andere niveau te gaan. Ik denk dat dit de visie verenigt.

English subtitles

We’re in a building that houses, amongst other things, a social restaurant and a complex of 17 housing units. It’s a plot that’s very thin and very long. So we realised very quickly that this was going to generate a lot of thinking about vertical circulation.
We’re located directly next to a school that uses the interior courtyard as a playground. This means that we had to preserve access to the school car park which is located inside the block. This access was integral to the project that we’re looking at today.

We don’t often have the opportunity of working on a housing scheme which includes a function as “sensitive” as the issue of integrating a social restaurant with the street, on the street corner. We’ve been quite passionate about this duality of working. We knew since the beginning the dimensional constraints of the site, its position, the constraints from the neighbouring school. They meant that the social restaurant had to be made visible, but in a restrained way, so that disadvantaged people coming to the social restaurant could feel relaxed in what is a heavily urban space (as we are located along a street) but one where it’s possible to take a step back, to have those moments of filtered glimpses of the outside and vice-versa. This is kind of about managing a sort of restraint.
This form of visibility must be achieved by finding a way of filtering perceptions from the outside into the inside. This was done using metallic claustras which Jean Glibert further intensified so as to give a kind of subtlety when in their presence.

At one stage they were highly coloured, in four or five very bright colours. And then there was a discussion with the architect and the architect from the CPAS, who asked “is that really necessary?”

When you work with Jean, there’s a kind of…
I would say that Jean likes to come across as a bit low-profile, a bit hesitant at times. He likes to open up his drawings and his boxes filled with bits of models. Sometimes with a very subtle form of clumsiness that serves to generate and resolve discussion points, which eventually bring the project to its final resolution.

Working with black and white, the galvanised steel, and the light reflecting the galvanised steel, that was in itself a quite important job!

We wanted the social restaurant to benefit from a very even light. The orientation of the building was very unfavourable to us at the start, so we wanted to work in such a way that, at noon, a ray of sunlight could enter deeply into the social restaurant.

At certain moments, on rather grey days, this colour can provide the atmosphere not of a sunny day but at least of one where not everything is a leaden grey. It’s combined with a silver colour that provides the reflection – the reflection of the light itself and of the yellow colour.
Why here on the ceiling? Viewed from the street, there is a perception that something is happening here too, that isn’t on the ground floor. I think so anyway! That is what architecture is about! But it’s a part of the architecture and it might improve what the architects had designed in volumetric terms. It reinforces the fact that there is not one level, then another level with a little staircase to go from one level to the other. I believe it unifies the vision.

0
Views
   
About The Author
- Les Délires Productions sprl is an audio-visual production company based in Brussels since 1998. With various short fiction and animation films on its lists of productions as well as documentaries and other programmes for the RTBF, CANAL +, ARTE, the UNICEF and also Disneyland Paris, Les Délires Productions sprl has become a pioneer in the production of Internet videos. As early as 2003 the company launched into the creation of the website misteremma.com. Les Délires Productions also works on urban events in Brussels (Parcours surréalistes, Tribus urbaines, Humours du Monde, Mister Emma Art Loft) and, since 2006, has produced Archi Urbain, a programme on architecture and urban planning that goes out every week on Télé-Bruxelles (Belgium) and is re-screened on TNA (France), and La Trois – RTBF (Belgium). Would you like us to produce an architecture video clip of your work and also benefit from the services of caviar.archi? Contact us at info@lesdelires.be

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>