ANVERS-SIMONS, Brussels – Belgium

15 janvier 2017 12 h 01 min
More videos
   

The Anvers-Simons project, designed by the A2M office, is part of a program aimed at creating school places in the City of Brussels, and bringing expressive architecture to a crèche, a nursery school, passive housing units, and a sports hall right in the heart of the Brussels’ North Quarter.

Project name : Anvers-Simons
Address :Rue Anvers, rue Simons, rue Frontispice, rue Nicolaï. 1000 Brussels. Belgium
Assignation/Destination : Apartement Building (51), School (école fondamentale de l’Héliport), agence de l’ONE and local Co accueillantes

Name of client : Regie foncière de Bruxelles
Name of architect : A2M
in association with :

Name of engineers :
– Stability Consultancy firm : Stubeco
– Special techniques Consultancy firm : Crea tec
– EPC Consultancy firm :
– Acoustics Consultancy firm : D2S
– Healt & Safety Coordinator : Securisan
– Control Agency : Seco

Name of contractors :
– Main contractor : Democo

Project status :
Completed : 2015

Size of project : –
Budget : –

Technical sheet of this architecture video clip
Journalist : Emma C. Dessouroux
Cameraman : Emanuel Pinto – Epiprod / Didier Minne – Geoffroy Minne / Kinodoc – Julien Stroïnovsky / Novsky Films

Editing : Emma C. Dessouroux / Cristina Dias
Direction : Emma C. Dessouroux
Production : Les Délires Productions

Translation : MDR Translations
Subtitles : Les Délires Productions

Speakers : Julie Willem (Architect – A2M), Aline Branders (Architect – A2M), Sebastian Moreno-Vacca (Architect – A2M)

Original transcription

D’ici 2020, la Ville de Bruxelles compte créer 4700 places supplémentaires dans les écoles. Le projet Anvers-Simons, l’école de l’Héliport s’inscrit dans cette politique et propose maintenant 68 places supplémentaires par rapport à la première implantation.

Le programme était assez dense et nous étions, en plus, contraints par un PPAS qui nous imposait certains volumes à respecter sur le site. Par rapport à ça, c’était assez évident la façon de répartir les fonctions. C’est-à-dire qu’il y avait un endroit où l’on pouvait monter plus haut sur le site où on plaçait les logements.

Donc tout le jeu a été de voir où est-ce que l’on met l’école et comment imbriquer logements et école. Au lieu d’avoir une scission verticale, on a un enchevêtrement partiel des deux fonctions.

On a aussi l’ancienne école de l’Héliport. Donc un vieux bâtiment qui se trouvait sur le site. On a choisi de conserver ce bâtiment et de le rénover. On a fait une extension : on a rajouté une paroi extérieure. On a ainsi un couloir qui permet de passer de classe en classe.

On a joué avec des volumes de hauteurs différentes et aussi des ouvertures qui sont complètement différentes. C’est-à-dire que, par exemple, dans l’école, on a utilisé un système d’ouverture beaucoup plus ludique, une sorte de gruyère avec des fenêtres à différentes hauteurs. Pour avoir aussi des fenêtres à hauteur des enfants. Et, dans les logements, on a plutôt utilisé des fenêtres qui suivent une trame beaucoup plus régulière, des fenêtres verticales.

En façade pour créer des identités différentes, côté école, on a utilisé des panneaux en fibre ciment qui créent aussi un jeu avec les ouvertures. On a deux couleurs différentes qui sont utilisées : une couleur blanche pour faire ressortir le volume de la salle de sport et une couleur grise pour le socle du bâtiment. Pour les logements, on a ce socle gris qui continue avec des panneaux en fibre ciment et, au-dessus, on a un enduit blanc. Et, alors, on a des balcons verts et des boîtes vertes qui créent une certaine dynamique dans la façade, un séquentiel.

Les boîtes vertes que l’on voit en façade n’ont pas juste été créées pour l’aspect esthétique mais c’est un petit artifice qui nous permet de répondre au mètre RF qui est imposé par les pompiers.

On a mis un code couleur avec du bleu, du vert, du jaune dans les différentes classes. Ça permet de repérer directement les différentes sections. En plus de ça, par exemple, pour la première classe d’accueil – qui est vraiment la transition entre la crèche et la maternelle – là, on utilise non seulement un code couleur – on a une classe qui est rouge -, mais on mélange les meubles qui font partie soit de la crèche, soit de la maternelle. Donc on a toujours le meuble caractéristique de la crèche qui est un meuble de change, assez ergonomique où les enfants peuvent grimper dessus et la puéricultrice peut les changer. Mais on institue déjà les codes liés plutôt à la maternelle avec des petites tables, des chaises où les élèves peuvent jouer.
Et on a une petite classe de psychomotricité pour les enfants plus jeunes. On a remarqué que cette classe était particulièrement appréciée par les enfants parce qu’on a ces petites ouvertures qui parsèment le mur et qui donnent des petits cadres de vue vers l’extérieur.

Au-dessus de la salle de sport et de la salle de psychomotricité, on a placé différentes ouvertures en toiture shed qui permettent des entrées de lumière côté nord pour avoir beaucoup de lumière naturelle sans éblouir les joueurs, les sportifs. Et ça permet de l’autre côté de mettre des panneaux solaires pour les douches de la salle de sport.

Je pense qu’avec ce projet, on a réussi à s’évader du carcan très fort imposé par le PPAS au niveau des gabarits, de l’imposition aussi économique : nous devions avoir un projet qui respecte des contraintes budgétaires assez sévères. On est parvenu à créer un ensemble urbain assez riche qui permet de dynamiser le quartier, qui fait vivre ce quartier et, en même temps, on marque l’identité de chacun des lieux. On raccroche au terrain et à la vie des gens une architecture qui va être à la fois expressive, marquée, et qui ne va pas détonner par rapport à l’ensemble du quartier.

English subtitles

By 2020, the City of Brussels expects to have created 4,700 additional school places. The Anvers-Simons project, the Heliport school, is a part of this policy, with 68 new places now being proposed in addition to those of the existing site.

The program was quite intense, and on top of that there were constraints imposed by volume limits in the Local Land Use Plan for the site. It was quite clear how the various functions should be laid out. There was an area where you could go higher on the site, which was where we located the housing units.

So the whole game was to work out where to put the school and how to link up the housing with the school. Instead of having a vertical split, the two functions are partially intertwined.

We also have the old Heliport school, an old building located on the site. We decided to preserve this building and renovate it. We built an extension, and added an outer wall. That enable us to create a corridor between the classes.

We played around with various volumes and heights, and also with openings that are completely different. In the school for example, we used a much more playful opening system, a kind of gruyère cheese look, with windows at various heights including some at child height. For the housing units, we preferred using windows in a more regular pattern, vertical windows.

On the façade on the school side, in order to create separate identities, we used cement fibre panels which also play games with the openings. Two different colors are used: white to bring out the volume of the sports hall, and grey for the base of the building. For the housing units we have a grey base which continues in fibre cement panels, with white rendering above. We then have these green balconies and boxes which create a certain dynamic rhythm in the facade, a sequence.

The green boxes you see in the facade weren’t just created for aesthetic purposes – they are a little trick of ours to comply with the fire resistance standards imposed by the fire department.

We used a color coding system, with blue, green and yellow in the different classrooms, which makes each section easy to identify. For the pre-nursery class, which is really a transition from the crèche to the nursery school, we have used not only a color code – the class is red – but have also mixed in furnishings that come either from the crèche or from the nursery school. So we still have the typical crèche furniture pieces, which are for nappy changing, quite ergonomic, where the children can climb over and the nurse can change them. However we are already introducing codes connected more with the nursery school, with little tables and chairs where the children can play. Additionally we have a little psychomotricity classroom for the youngest children. We’ve noticed that this classroom is particularly appreciated by the children, because of these little openings that are dotted around the wall and that work as little frames of the view outside.

Above the sports and psychomotricity halls we inserted various openings in the corrugated roof which lets light into the North side, to provide a lot of natural light without dazzling the players, or the athletes. And that enabled us to put solar panels on the other side for the sports hall showers.

I think that with this project we have succeeded in escaping from the very strong straitjacket imposed by the Local Land Use Plan in terms of templates, as well as from economic considerations. We needed to design with a project that respected quite strict budgetary constraints. We’ve managed to create a rich urban complex that energizes the neighborhood, that brings it to life whilst simultaneously gives each of the spaces its own identity. So we linked architecture to the ground and people’s lives, an architecture that is going to be both expressive and pronounced, and yet which does not clash with the neighborhood.


0
Views
About The Author
- Les Délires Productions sprl is an audio-visual production company based in Brussels since 1998. With various short fiction and animation films on its lists of productions as well as documentaries and other programmes for the RTBF, CANAL +, ARTE, the UNICEF and also Disneyland Paris, Les Délires Productions sprl has become a pioneer in the production of Internet videos. As early as 2003 the company launched into the creation of the website misteremma.com. Les Délires Productions also works on urban events in Brussels (Parcours surréalistes, Tribus urbaines, Humours du Monde, Mister Emma Art Loft) and, since 2006, has produced Archi Urbain, a programme on architecture and urban planning that goes out every week on Télé-Bruxelles (Belgium) and is re-screened on TNA (France), and La Trois – RTBF (Belgium). Would you like us to produce an architecture video clip of your work and also benefit from the services of caviar.archi? Contact us at info@lesdelires.be

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>