MEDIA RIVES, Brussels – Belgium

9 novembre 2015 10 h 00 min
More videos
   

The RTBF Média Rives project is a complex one, given both its programme and its geographical position. Situated on the banks of the Meuse, in Liege, it finds itself not only in front of Ron Arad’s renowned shopping centre, but also adjacent to the Musée de la Métallurgie in a very popular district.

Project name : Media Rives
Address : Boulevard Raymond Poincaré 15, 4020 Liège
Assignation/Destination : Bureaux et Studios radio et TV

Name of client : RTBF
Name of architect : Archi 2000
in association with : Syntaxe – Bureau d’Architecture Greisch

Name of engineers :
– Stability Consultancy firm : Bureaux d’Etudes Greisch
– Special techniques Consultancy firm : Bureaux d’Etudes Greisch
– EPC Consultancy firm : –
– Acoustics Consultancy firm : Venac
– Healt & Safety Coordinator : Bureaux d’Etudes Greisch
– Control Agency : Seco

Name of contractors :
– Main contractor : BPC – Moury

Project status : completed (2011)

Size of project : 12.000m²
Budget : 17.360.000 euros

Technical sheet of this architecture video clip
Journalist : Emma C. Dessouroux
Cameraman : Emanuel Pinto / Epiprod
Editing : Emma C. Dessouroux / Emanuel Pinto
Direction : Emma C. Dessouroux
Production : Les Délires Productions

Translation : MDR Translations

Original transcription

Nous nous sommes candidatés pour Média Rive dans les années 2005-2006. C’était un avis de marché puisque la RTBF doit passer par un avis de marché pour désigner les auteurs de projets. C’est un projet qui a pris certainement 5-6 ans parce que tout ça est relativement lent : il y a les désignations, il y a les différentes phases d’esquisses, de projets, de permis, de désignations d’entreprises, etc, puis le chantier qui était assez complexe. On est le long de la dérivation de la Meuse, on est dans un quartier d’un côté assez urbain, on avait à côté de nous le Musée de la Métallurgie qui est un musée très ancien. Là, il fallait avoir un peu de respect par rapport à la façon dont on allait s’adosser à ce musée. On venait se greffer sur une place publique où aboutissait le fameux centre commercial dessiné par Ron Arad qui était évidemment une architecture très spectaculaire. Elle se voulait très aguichante, très colorée, très animée. Et à l’arrière, on est dans un quartier très urbain, très logements d’ailleurs à Liège. Donc tout cela faisait que l’on devait s’articuler de façon très différente. Donc, c’est clair que ce terrain a été un élément déterminant de notre architecture, de notre implantation, des flux. Ça, c’est sûr ! C’était un peu notre défi. C’était comment allions-nous nous positionner avec un bâtiment du service public, un bâtiment qui avait une tout autre fonction, qui devait être beaucoup plus pérenne, beaucoup plus intemporel puisque par définition une galerie commerciale, après quelques années, il faut absolument la renouveler, la rendre à nouveau plus sexy. Tandis que nous, nous avions une mission très différente. Et, donc, on a voulu un bâtiment très intemporel, très vitré, très simple au niveau de son volume.

Le programme était relativement simple. Nous avons un studio d’enregistrement qui est un des plus grands d’Europe. Un deuxième studio plus petit. Il y a toute une technique là derrière que nous avons dû coordonner. A côté de cela tout ce qui est loges, tout ce qui est studios radio également, etc. On a à l’arrière du projet, un quai de déchargement, il y a des camions, des voitures techniques de la RTBF qui viennent et qui partent de ce site et enfin toute une partie plus administrative puisque la RTBF a installé là toute une série de bureaux. Il y a environ 7 ou 8000 m2 de bureaux. La façade de la RTBF Liège se veut volontairement très dépouillée, très transparente parce que nous estimons que le service public doit montrer ce qu’il fait, doit être accueillant par rapport… bon il y a beaucoup de public, d’émissions enregistrées. Il y a vraiment une volonté d’être très ouvert sur l’extérieur. Il y a une espèce de grand lobby avant le grand studio qui permet d’accueillir tout ce public, d’être une animation. Il y a une grande symbiose entre la place et le grand hall d’entrée mais donc c’est une architecture volontairement simple, très simple, très zen, beaucoup de vitrage, des châssis alu et puis un jeu de ventelles qui fait qu’il y a quand même un peu de pare-solaire. Il y a tout un jeu, le jeu du béton qui est en fait un clin d’œil au boa de Ron Arad qui est cette galerie commerciale. Quand vous la regardez bien, ça a l’air d’être un boa qui se déroule et nous avons voulu dérouler au niveau de la façade, vous allez voir le béton qui se retourne et il y a tout un jeu. C’est un peu notre serpent à nous par rapport au boa de Ron Arad.

English subtitles

We entered our candidature for the contract notice for Média Rive in 2005-2006. The RTBF is obliged to go through a contract notice procedure when deciding which designer a project will go to. This project certainly took 5-6 years as everything takes a relatively long time: the designations are made, then there are all the different stages –sketches, projects, planning permission, choosing the contractors, etc., as well as the construction site itself, which was quite complex. It is located on a branch of the Meuse in a relatively urban area, next to the Museum of Metallurgy, which is a very old museum. This meant that we had to show some respect with regard to the way in which we were going to adjoin the museum. We were also arriving on a main public square in front of the renowned shopping centre designed by Ron Arad, a spectacular piece of architecture that is extremely enticing, colourful and animated. Then at the rear of the building you find yourself in a very urban, in fact very residential neighbourhood of Liege. All of which meant that we had to come up with something very different. It is clear that the actual site was therefore a key factor in our architecture, our layout, the flow. There’s no doubt about it! It really was our challenge. How we were going to position ourselves with a public service building, a building that had a completely different function, which had to have a far longer future, and be far more timeless. By definition a shopping centre absolutely has to be renovated after a few years, redone to be sexier. Whereas our mission was very different. We therefore wanted a building that was totally timeless, with lots of windows and with a very simple design.

The programme was relatively simple. We have a recording studio that is one of the biggest in Europe along with a second smaller studio. All of the technical installations at the back had to be coordinated. Then there is the whole backstage area, radio studios, etc. The unloading bay behind the building has vans and RTBF technical vehicles coming and going from the site. And finally there is a whole administrative section, where the RTBF has set up a whole range of offices. There are some 7 to 8,000 m2 of office space. The facade of RTBF Liege is deliberately very stark, very transparent, as we feel that a public service should reveal what it is doing, and should be welcoming with regard to … the many people who come, the programmes that are recorded here. There really is a desire to be very open to the exterior. There is a sort of great lobby in front of the main studio, where the public can gather and which creates a living space. There is considerable symbiosis between the square and the large entrance hall, but the architecture is deliberately very simple, very Zen, with lots of glass, aluminium window frames and then a system of grid vents that function to a certain extent as sun screens. There is an interplay between the concrete of the building and the boa of Ron Arad’s shopping centre. When you look carefully it looks like a boa that is uncurling. We wanted to imitate this idea of uncurling on the façade. You can see how the concrete bends round and creates a sort of game. It’s as if this is our snake in relation to Ron Arad’s snake.


0
Views
About The Author
- Les Délires Productions sprl is an audio-visual production company based in Brussels since 1998. With various short fiction and animation films on its lists of productions as well as documentaries and other programmes for the RTBF, CANAL +, ARTE, the UNICEF and also Disneyland Paris, Les Délires Productions sprl has become a pioneer in the production of Internet videos. As early as 2003 the company launched into the creation of the website misteremma.com. Les Délires Productions also works on urban events in Brussels (Parcours surréalistes, Tribus urbaines, Humours du Monde, Mister Emma Art Loft) and, since 2006, has produced Archi Urbain, a programme on architecture and urban planning that goes out every week on Télé-Bruxelles (Belgium) and is re-screened on TNA (France), and La Trois – RTBF (Belgium). Would you like us to produce an architecture video clip of your work and also benefit from the services of caviar.archi? Contact us at info@lesdelires.be

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>