HQE BRUYN, Brussels – Belgium

12 novembre 2015 17 h 48 min
More videos
   

In 2008 the CPAS (Public Social Welfare Centre) launched a competition for 3 sites around Neder-over-Heembeek: Bruyn Est, Bruyn Ouest and Bruyn Nord. B612 Associates won the competition for Bruyn Est. The ground really was on the border between the edge of the urban development and the countryside. The key to the whole project lay in the way in which the buildings would be positioned: in finding a rhythm to create an interwoven fabric of buildings and countryside.

Project name : HQE Bruyn
Address : Rue Bruyn, 1120 Brussels (Belgium)
Assignation/Destination : Residential Buildings – Nurcery

Name of client : CPAS de Bruxelles
Name of architect : B612associates (Li Mei Tsien – Olivier Mathieu)
in association with : –

Name of engineers :
– Stability Consultancy firm : BEG – Greisch
– Special techniques Consultancy firm : Detang
– EPC Consultancy firm : Enesta
– Acoustics Consultancy firm : Cedia
– Healt & Safety Coordinator : Copeb
– Control Agency : Seco

Name of contractors :
– Main contractor : Franki

Project status : Completed (2014)

Size of project : 7000 m2
Budget : 12 000 000 euros

Technical sheet of this architecture video clip
Journalist : Emma C. Dessouroux
Cameraman : Emanuel Pinto / Epiprod
Editing : Emma C. Dessouroux / Emanuel Pinto
Direction : Emma C. Dessouroux
Production : Les Délires Productions

Translation : MDR Translations

Original transcription

En 2008, le CPAS a lancé un concours sur 3 sites autour de Neder-over-Heembeek : Bruyn Est, Bruyn Ouest et Bruyn Nord. Nous avons remporté le concours de Bruyn Est. Ce qui était assez particulier, c’est que c’est un site qui était non urbanisé. Il se trouvait vraiment à la lisière entre la frange urbaine et le paysage. Donc, c’est une caractéristique assez importante du site que nous avons voulu préserver. Le travail de réflexion du projet, ça a été dans un premier temps comment s’implanter en amenant une quantité quand même importante de nouveaux logements sur un site à la lisière du paysage. On a choisi de s’implanter de façon perpendiculaire à la rue pour pouvoir justement laisser passer cette verdure à travers le bâtiment et trouver un rythme où le bâti et le paysage tissent réellement une trame qui se répond. Donc, sur la bande de la parcelle qui est assez étroite, on a des bâtiments plus courts qui sont plutôt installés en plot et puis sur la partie plus profonde de la parcelle, on a des bâtiments qui viennent travailler la profondeur du terrain et qui s’enfoncent plus en un bâtiment allongé, bâtiment que nous n’avons pas voulu rectiligne mais qui a une certaine rythmique. Ce sont des modules en fait qui s’enchâssent dans un sens puis dans un autre et qui créent une série de lignes brisées dont les matériaux en fait viennent répondre aux jardins qui s’insèrent entre les différents bâtis.
Ici les bâtiments ont vraiment une réflexion au niveau de la durabilité. Donc, on a une façade partiellement végétalisée et une façade en bois qui est un répondant aussi à cette façade végétalisée et qui chaque fois est traitée de manière à ne pas avoir un rythme strict et identique mais recherche tant par le traitement des bois qui ont une certaine profondeur qui s’avancent et qui se reculent et des rythmiques plus serrées, plus larges, qui viennent en fait introduire une forme de vibration dans la façade des bâtiments et qui, pour nous, répondent aussi à la vibration de la nature, à la vibration de la vie des gens dans les bâtiments.

English subtitles

In 2008 the CPAS (Public Social Welfare Centre), launched a competition for 3 sites around Neder-over-Heembeek: Bruyn Est, Bruyn Ouest and Bruyn Nord. We won the competition for Bruyn Est. What made this rather different is that it was a non-urban site. It really was on the border between the edge of the urban development and the countryside. This was therefore an important feature of the site, and one that we wanted to keep. The reflection phase of the project focused initially on how we could build, what was after all, a considerable number of housing units, on a site on the edge of the countryside. We decided to situate the project perpendicular to the road, just so that the greenery would cut through the buildings, thus creating a rhythm with an interwoven fabric of buildings and countryside. The buildings on the narrower section of the plot are therefore lower, and tend to be single entities, whereas on the wider section of the plot the buildings reflect the depth of the land. These are extended buildings that set themselves into the landscape. We chose not to have straight lines, but to keep a certain rhythm. These are modules that move in one direction and then another, creating a series of broken lines. The materials used also reflect the gardens situated between the different buildings.
We paid a great deal of attention to the sustainability of these buildings. There is therefore one vegetated facade and a corresponding wooden facade, which is treated in such a way as to avoid a strict, uniform aspect. The way in which the wood is treated gives a certain depth and the impression of an undulating, rhythmic movement, with different widths of wood, some narrow, some wider. This brings a sort of vibration to the facade of the buildings, which for us also imitates the vibrations of nature, and the vibration of the life of the people who live in the buildings.


0
Views
About The Author
- Les Délires Productions sprl is an audio-visual production company based in Brussels since 1998. With various short fiction and animation films on its lists of productions as well as documentaries and other programmes for the RTBF, CANAL +, ARTE, the UNICEF and also Disneyland Paris, Les Délires Productions sprl has become a pioneer in the production of Internet videos. As early as 2003 the company launched into the creation of the website misteremma.com. Les Délires Productions also works on urban events in Brussels (Parcours surréalistes, Tribus urbaines, Humours du Monde, Mister Emma Art Loft) and, since 2006, has produced Archi Urbain, a programme on architecture and urban planning that goes out every week on Télé-Bruxelles (Belgium) and is re-screened on TNA (France), and La Trois – RTBF (Belgium). Would you like us to produce an architecture video clip of your work and also benefit from the services of caviar.archi? Contact us at info@lesdelires.be

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>