COLLEGE SAINT-BENOIT – SAINT-SERVAIS (Bâtiment Béguinages), Liège – Belgium

The Saint-Benoit – Saint-Servais College in Liège wanted to grow. The Béguinages buildings were chosen by the developer who took on the ARTAU firm to carry out the work. The artist, Jean Glibert, intervened to complement the architectural work on the site.

Project name: Collège Saint-Benoît – Saint-Servais (Bâtiment Béguinage)
Address: 4000 Liège
Assignation/Destination: College

Name of client:
Name of architect: ARTAU
in association with: Jean Glibert

Name of engineers:
– Stability Consultancy firm:
– Special techniques Consultancy firm:
– EPC Consultancy firm:
– Acoustics Consultancy firm:
– Healt & Safety Coordinator:
– Control Agency :

Name of contractors:
– Main contractor:
– Professions/trades:

Project status: Completed

Size of project:
Budget:

Technical sheet of this architecture video clip
Journalist : Mister Emma
Cameramen : Mister Emma

Editing : Emma C. Dessouroux / Cristina Dias
Direction : Emma C. Dessouroux
Production : Les Délires Productions

Translation : MDR Translations
Subtitles : Les Délires Productions

Speakers : Fabienne Courtejoie (Architect-Professor ISA Faculty of Architecture University of Liège) – Mister Emma (Journalist)

Original transcription (FR)

Les premières fois que l’on est venus dans le bâtiment, c’était un peu compliqué. On avait beaucoup de mal à s’orienter dans le bâtiment. Il était dans un état de délabrement, il y avait des toxicomanes, on a même trouvé un mort dans ce chantier.

Il y avait un programme très précis ? C’est-à-dire : « On veut autant de classes, autant de bureaux, etc » ou alors : « On veut des classes en plus ! Qu’est-ce que vous pouvez faire avec ce bâtiment ? »

Non, en fait il y avait un programme assez précis : il y avait d’abord un programme qui était plus de l’ordre quantitatif : 18 classes, des bureaux, des salles communes, une agora mais il y avait aussi un programme qui était plus sensible : il y avait une école du questionnement, une école de l’étonnement, de la créativité. Il y avait aussi cette volonté d’avoir autre chose que simplement de classes de façon assez académique. Donc c’était assez intéressant d’être dans un lieu comme ceci pour pouvoir en tirer parti pour proposer autre chose aux étudiants qui se trouvaient ici.

Je te propose que l’on quitte le bâtiment. Et hop, nous voici dehors, et pourtant nous ne sommes pas dehors puisque l’on voit des vitres à côté de toi. C’est donc la deuxième peau dont tu parlais et ça je pense que c’est toute l’astuce qui va amener la circulation et vraiment aérer ce bâtiment.

Oui, c’est une grande peau vitrée. Il y a 250 m2 de vitrages, je crois. C’est une structure en acier qui porte aussi les toitures avec des grands ensembles vitrés qui sont à la fois transparents et à la fois réfléchissants et colorés. Il y a eu une intervention d’un artiste.
Est-ce que tu veux bien m’expliquer qui est Jean Glibert ?

Jean Glibert est un grand monsieur, un Bruxellois, un artiste qui travaille beaucoup avec des architectes. Il a déjà fait de nombreux travaux dans l’architecture. Pas en apportant une œuvre qu’il dépose comme objet décoratif mais plutôt en travaillant avec l’architecte sur la transformation et la composition de l’espace.

C’est plutôt des aplats de couleurs ?

Oui, des aplats de couleurs, des transformations de la lumière. Il a fait beaucoup de choses très différentes mais en tout cas c’est ce travail-là qui a été fait avec lui.

Alors le travail, on va un peu le décortiquer. La double peau que nous avons ici. Il a travaillé déjà sur les vitres.

Sur les vitres il y a une partie réfléchissante qui permet d’une part d’agrandir la dimension de la cour visuellement mais d’une façon peut-être plus intellectuelle de reporter alors l’image du bâtiment nouveau, de la peau vitrée, vers le bâtiment existant. De l’autre côté ce sont des vitrages avec des films PVB qui sont coincés dans les vitrages qui sont orange à l’extérieur et jaunes à l’intérieur. Donc les perceptions sont très différentes si l’on est à l’intérieur ou à l’extérieur. Il est intervenu avec plusieurs petits éléments. Il y avait, d’une part, les éléments qui étaient sur la peau vitrée mais il y avait aussi les éléments qui recadraient la cour par un grand cadre blanc qui était parfaitement orthogonal.

Une autre intervention qu’il a faite : ce sont les cages d’escaliers.

Une autre intervention, ce sont les murs orange fluorescent dans les cages d’escaliers qui permettent par transparence de se situer quand on est à différents endroits du bâtiment. Ça permet aussi de qualifier ces lieux-là qui à certains moments sont simplement une cage d’escalier RF qui n’est peut-être pas très intéressante, mais simplement par la couleur et les reflets que cette couleur provoque sur les murs adjacents, provoque une ambiance assez particulière. En cours de chantier, le maître d’ouvrage qui adhérait complètement au travail que nous faisions ensemble, nous a demandé de réfléchir à la signalétique générale du site. Donc on a utilisé un bâtiment dans la cour qui est un bâtiment en blocs de béton qui est vraiment au centre de l’entièreté du site. Et on l’a utilisé un peu comme une borne. Sur chaque angle de ce bâtiment, on a fait des angles noirs et on a peint un peu comme des pochoirs comme on faisait avant pour des publicités pour des prix de nouveau assez dérisoires, plutôt que de plaquer des plaques d’orientation. On a peint les noms des bâtiments, on les a tous nommés et on les a indiqués. Tandis que le ticket rouge en question pour la direction est un ticket que l’on retrouve à différents endroits dans le bâtiment qui permet aux personnes de s’orienter et de retrouver le chemin.

Suivez le ticket rouge et on arrive à l’administration.

Voilà, c’est ça la consigne.

Dutch translations

De eerste keren dat we het gebouw bezochten, was het vrij lastig. Het was heel moeilijk om ons in het gebouw te oriënteren. Het was helemaal verloederd, er waren druggebruikers, we hebben zelfs een dode aangetroffen op deze werf.

Was er een heel strikt programma? Ik bedoel was het: “We willen zoveel klassen, zoveel bureaus enz.” of “We willen meer klassen! Wat kunt u doen met dit gebouw?”

Nee, er was in feite een vrij strikt programma: er waren aan de ene kant eisen van meer kwantitatieve aard: 18 klaslokalen, bureaus, gemeenschappelijke ruimtes, een binnenplein. Aan de andere kant waren er ook eisen die meer met gevoel te maken hadden. Men wilde een school waar dingen in vraag worden gesteld, die verbazing en creativiteit opwekt. Er was ook dat verlangen om meer te hebben dan louter academische klaslokalen. Het was dus vrij interessant om een plaats als deze te kunnen benutten om de leerlingen hier iets anders te bieden.

Ik stel voor dat we het gebouw verlaten. En hopla, we zijn buiten en toch ook niet want ik zie ramen naast jou. Dat is dus die tweede huid waarover je het had. Dat is, denk ik, een heel slimme zet om de circulatie in goede banen te leiden en dit gebouw luchtiger te maken.

Ja, het is een grote glazen huid. Er is 250 m² glas, denk ik. Het is een stalen structuur die ook het dak draagt, met grote glaspartijen die soms doorschijnend en soms reflecterend en gekleurd zijn. Dat is het werk van een kunstenaar.

Kun je me uitleggen wie Jean Glibert is?

Jean Glibert is een grote meneer, een Brusselaar, een kunstenaar die veel samenwerkt met architecten. Hij heeft al heel wat werken gerealiseerd in de architectuurwereld. Niet door een kunstwerk als een decoratief object in de ruimte te plaatsen, maar eerder door samen te werken met de architect aan de transformatie en compositie van de ruimte.

Het gaat eerder om kleurvlakken?

Ja, kleurvlakken, lichttransformaties. Hij heeft al heel veel uiteenlopende dingen gedaan, maar in ieder geval is dat het werk dat we samen met hem hebben gerealiseerd.

Wel, laat ons dat werk een beetje ontleden. De tweede huid hier, hij heeft iets gedaan met de ramen.

Een deel van de ramen is reflecterend waardoor de speelplaats groter oogt. Maar vanuit een misschien wat meer intellectueel oogpunt projecteert het ook het beeld van het nieuwe gebouw, van de glazen huid op het bestaande gebouw. Aan de andere kant zijn er ramen met PVB-folie tussen de lagen, oranje aan de buitenkant en geel aan de binnenkant. De perceptie is dus helemaal anders of je nu binnen of buiten bent. Zijn bijdrage bestaat uit verschillende kleine elementen. Er zijn enerzijds de elementen op de glazen huid, maar er is ook een groot wit, perfect rechthoekig kader dat de speelplaats omkadert.

Een andere bijdrage die hij heeft geleverd, zijn de trappenhallen.

In de trappenhallen zijn er oranje fluorescerende muren die je, omdat je ze door de relingen ziet, helpen om je op verschillende plaatsen in het gebouw te oriënteren. Ze helpen ook om die ruimte te kwalificeren, die soms niet meer is dan een misschien vrij oninteressante FR trappenhal. Maar gewoon door de kleur en de weerspiegeling van die kleur op de omringende muren roept dit een bijzondere sfeer op. Tijdens de werken heeft de bouwheer, die volledig achter ons gezamenlijke werk stond, ons gevraagd om na te denken over de algemene interne bewegwijzering van de site. Er stond op het binnenplein een gebouw in betonblokken, dat zich echt in het midden van de hele site bevindt. En we hebben het een beetje als baken gebruikt. Op elke hoek van dat gebouw hebben we de hoeken zwart geschilderd en daarop met sjablonen in de trant van oude publiciteitsschilderingen, de namen van de gebouwen geschilderd in plaats van bordjes op te hangen. Een veel goedkopere oplossing. De rode rechthoek die de weg naar de directie wijst, vind je op diverse plaatsen in het gebouw terug en helpt mensen om hun weg te vinden.

Volg de rode rechthoek en je komt uit bij de administratie.

Inderdaad.

English subtitles

The first few times we came to the building were rather complicated. We had real difficulty moving around the building. It was in a dilapidated state, there were drug addicts there, we even found a body on this site.

Was there a very specific programme? Meaning “We want so many classrooms, so many offices etc.”, or just “we need more classrooms! What can you do with this building?”

No, actually there was a quite specific programme: first of all there was a programme which was more quantitative: 18 classrooms, offices, common rooms, an agora. But there was also a more responsive programme; it should be a school of questioning, a school of astonishment, of creativity. There was also this wish to have something different from just academic style classrooms. So it was quite interesting to be in a place like this and be able to make the most of it and offer the students something different.

I suggest that we leave the building. And bingo, here we are outside, except we aren’t outside, as we can see glass panes next to you. So this is the second skin that you were talking about. I think that it’s just the trick to create circulation and really aerate the building.

Yes, it’s one big glass skin. There are 250 square metres of glass, I think. The structure is steel that also supports the roof tiles with big glass structures that are at the same time transparent, reflective and coloured. There was an artist’s contribution.

Could you explain to me who Jean Glibert is?

Jean Glibert is a great man, from Brussels, an artist who does a lot of work with architects. He has already done numerous works with architecture. Not just by bringing in a work that he drops off like a decorative object, but by working with the architect on the transformation and the composition of the space.

It’s pretty much flat colours, isn’t it?

Yes, flat colours, transformations of light. He has done a lot of very different things but anyway this is the work that was done here with him.

Let’s dissect the work a little, and the double skin that we have here. He’s already worked on the glass panes.

On the glass panes there is a reflective area that first enables the visual enlargement of the courtyard’s dimensions. In perhaps a more intellectual sense it also extends the image of the new building, with the glass skin, towards the existing building. On the other side there are glass panes with PVB film that is stuck inside the glass panes. This film is orange on the outside and yellow on the inside. So the perception is very different depending on whether you are inside or outside. He contributed several other little details. Not only for the details on the glass skin, but there are also the other details that frame the courtyard with a big white frame that is perfectly orthogonal.

Another of his contributions were the stairwells.

Yet another contribution was the fluorescent orange walls in the stairwells. With the transparency it enables you to orientate yourself when you are in various parts of the building. It upgrades those places that sometimes might be just a ‘fire resistant stairwell’, which is not all that interesting. But the colour and the reflections that this colour projects onto the adjacent wall create a very special atmosphere. During the site works, the developer, who was completely with us on the work we were doing together, asked us to think about the general signage on the site. In the courtyard there is a concrete block construction which is right in the centre of the entire site. We used it a little bit like a landmark. We painted every angle of this building black and then made kinds of stencil drawings, like for the old advertisings. This was much less expensive than putting up signs. We gave names to all the buildings and painted them. And the red ticket that you find in various places around the building helps people to orientate themselves and to find their way to the administration office.

Follow the red ticket and you arrive at the administration office.

Exactly, that’s the idea!

0
Views
   
About The Author
- Les Délires Productions sprl is an audio-visual production company based in Brussels since 1998. With various short fiction and animation films on its lists of productions as well as documentaries and other programmes for the RTBF, CANAL +, ARTE, the UNICEF and also Disneyland Paris, Les Délires Productions sprl has become a pioneer in the production of Internet videos. As early as 2003 the company launched into the creation of the website misteremma.com. Les Délires Productions also works on urban events in Brussels (Parcours surréalistes, Tribus urbaines, Humours du Monde, Mister Emma Art Loft) and, since 2006, has produced Archi Urbain, a programme on architecture and urban planning that goes out every week on Télé-Bruxelles (Belgium) and is re-screened on TNA (France), and La Trois – RTBF (Belgium). Would you like us to produce an architecture video clip of your work and also benefit from the services of caviar.archi? Contact us at info@lesdelires.be

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>