MARIE CURIE, Charleroi – Belgium

The Marie Curie Hospital in Charleroi represents a turning point in the history of the Art & Build architectural practice, the moment they entered the healthcare sector. Designed in the form of a comb to bring in light and greenery, the hospital makes the most of the sloping ground to retain a human scale.

Project name : Marie Curie
Address : 140 chaussée de Bruxelles. 6042 Charleroi
Assignation/Destination : Hôpital Civil Marie Curie – CHU Charleroi

Name of client : ISPPC (Intercommunale de Santé Publique du Pays de Charleroi)
Name of architect : Art & Build Architect
in association with :

Name of engineers :
– Stability Consultancy firm : Bureau d’études Greisch
– Special techniques Consultancy firm : GEI
– EPC Consultancy firm :
– Acoustics Consultancy firm :
– Healt & Safety Coordinator : PS2
– Control Agency :

Name of contractors :
– Main contractor : BESIX – DE COCK – DE NUL – ERAERTS – GALERE – LIXON

Project status :
Preliminary project : 2002
Completed : 2014

Size of project : 85,000 sq.
Budget : 156 000 000 €

Technical sheet of this architecture video clip
Journalist : Emma C. Dessouroux
Cameraman : Emanuel Pinto – Epiprod / Didier Minne – Geoffroy Minne / Kinodoc – Julien Stroïnovsky / Novsky Films

Editing : Emma C. Dessouroux / Cristina Dias
Direction : Emma C. Dessouroux
Production : Les Délires Productions

Translation : MDR Translations
Subtitles : Les Délires Productions

Archive : Archi Urbain S.9 / Ep.25 – 2015

Speakers : David Roulin (Chief Executive Officer, Art & Build Architect), Eric Outtelet (Project Leader – Art & Build Architect), Philippe Bultot (Senior Partner, Concept Team Manager – Art & Build Architect), Mister Emma (Journalist), André Rodeghiero (Signage Creative Adviser)

Original transcription

L’hôpital de Charleroi, c’est un moment clé du développement d’Art & Build puisque c’est le moment où nous rentrons dans le secteur des soins de santé. C’est une longue histoire qui a commencé par un appel d’offre lancé par l’ISPPC à Charleroi en 2002, non pas sous forme de concours d’architecture. On n’a pas dessiné quelque chose. On a juste répondu à « comment voyez-vous l’hôpital du futur ? ».
Le mémoire qu’il a fallu rendre était simplement l’explication de ce qu’était notre vision de l’hôpital de demain, sans s’appuyer sur une programmation extrêmement précise.

On a eu la chance, finalement, de pouvoir réfléchir sur ce qu’un hôpital peut apporter de plus que l’outil rationnel, fonctionnel qui doit être bien évidemment à la base.

Nous avons travaillé avec une équipe projet constituée de 3 personnes qui ont fait un filtre entre la demande des utilisateurs et qui l’ont restituée. Nous avons travaillé main dans la main avec cette équipe pour illustrer au fur et à mesure les demandes qui commençaient à se préciser et à se détailler.

L’intention était de prévoir un socle hospitalier, un plateau technique important qui grâce à la déclivité du terrain a été entièrement dissimulé puisque, de ce côté-ci, du point haut du site, on ne distingue absolument pas le plateau technique qui occupe un volume considérable en sous-sol. Du coup, l’émergence du reste du bâtiment reste, finalement, à une échelle tout à fait appropriable, à une échelle humaine et dispose des différents services de consultations d’un côté et des hébergements liés évidemment à des fonctions plus médicales en verticale.

L’organisation en peigne est devenue indispensable du fait de la nécessité d’apporter de la lumière dans tout ce qui est hébergement. L’hôpital est distribué de manière longitudinale. Il y a un axe de distribution qui fait plus ou moins 200m de long.

Au niveau de l’hébergement, toutes les ailes d’hospitalisation sont greffées sur ce peigne avec des dents creuses qui permettent de créer des patios et donc de l’apport de lumière.

Les matériaux de façade sont principalement l’illustration d’une volumétrie. L’hospitalisation, ce sont des ailes assez minces qui sont traitées en briques rouges avec des châssis en bandeau et des pare-soleil. Le rez-de-chaussée qui est le niveau d’accueil et les niveaux qui abritent les fonctions communes est traité en mur rideau. Et le socle qui est sous le rez-de-chaussée qui comprend toutes les fonctions technologiques, le plateau technique et la logistique est traité dans une brique noire faïencée.

Art & Build a eu la chance de travailler avec l’artiste français André Rodeghiero. J’ai eu l’opportunité de rencontrer ce spécialiste en signalétique et en communication visuelle lors d’un tournage que j’avais effectué pour mon émission Archi Urbain.

C’est-à-dire que nous avons une approche non pas que fonctionnaliste de la signalétique. C’est-à-dire que la signalétique doit bien sûr remplir son rôle de base qui est d’orienter et, surtout dans un hôpital, de rassurer les gens en facilitant leur orientation pour qu’ils trouvent leur chemin. C’est un aspect des choses. Mais nous considérons en tant que graphiste – fatalement sensible à la création – que la signalétique est un élément de décoration d’intérieur d’un bâtiment parce qu’elle existe physiquement sur les murs. Il y a de la typographie, de la couleur, etc. Donc, on intègre en plus de la fonctionnalité un aspect décoratif.

On peut découvrir un élément important, presque poétique, c’est cette grande vague qui amène jusqu’à l’entrée. Nous avons imaginé une sorte de lieu fédérateur qui soit un événement à la fois visible depuis l’extérieur du site et sous lequel les gens se trouvent bien à l’abri du soleil, à l’abri de la pluie. Et donc, c’est devenu un véritable geste à part entière qui, initialement, n’était pas dessiné. C’est vraiment quelque chose qui est arrivé en plus dans la conception de l’hôpital.

English subtitles

The Charleroi hospital is a key moment in Art & Build’s development, as it’s the moment we entered the healthcare sector. It’s a long story which began not with an architectural competition but with a call for tenders launched in 2002 by the ISPCC, Charleroi’s intermunicipal public health department. We didn’t design anything. We just replied to the question “how do you see the hospital of the future?”.
The brief we had to submit was simply an explanation of what our vision of the hospital of tomorrow was, without being based on any kind of really detailed programme.

We had the chance, eventually, to be able to think about how a hospital could be more than just a logical, functional tool, though this is of course its basic requirement.

We worked with a project team made up of three people who acted as a filter between the requirements of users and reproduced them. We worked hand in hand with this team so that we could gradually reflect these requirements as they became more specific and detailed.

The idea was to plan a base for the hospital, a major technical platform, which has been entirely concealed thanks to the slope of the land. From this high end of the site, you really can’t see the technical platform, which takes up a considerable amount of space in the basement. The emergence of the rest of the building is consequently kept on a completely appropriate scale, a human scale, providing various consultation services on one side, with vertical accommodation for the more medical functions.

The comb arrangement became essential because of the need for light to be brought in to all of the accommodation areas. The hospital is arranged longitudinally. There is a distribution axis of around 200m long. In terms of the residential areas, all of the hospital wings are grafted on to this hollow-toothed comb, facilitating the creation of patios, so bringing in the light.

The facade materials reflect primarily the building volumes. The hospitalisation area consists of quite narrow wings which are finished in red brick over bands of framework with sunshields. The ground floor, which is the reception area, as well as the levels housing the common functions, are finished with curtain walls. And the plinth, which is beneath the ground floor housing all of the technical functions, the technical platform and the logistics, is finished in glazed black brick.

Art & Build had the chance to work with the French artist André Rodeghiero. I was able to meet this signage and visual communication specialist at a film shoot that I was doing for my Archi Urbain TV programme.

In fact we have an approach that is more about signage than just functionality. I mean the signage must of course serve its basic purpose of orientation, and especially in a hospital, reassuring people and helping them to find their way around. That’s one element. But as graphic artists, we are fatally sensitive to creativity and feel that signage too is an element of the interior decoration of a building, because it exists physically on the walls, with typography, colour etc. So on top of the functionality we work a decorative element in.

An important, almost poetic, element is there to be discovered – this big wave that leads into the entrance. We imagined a sort of inclusive place that was visible at once from the outside, and something under which people are comfortably sheltered from the sun or the rain. And then this became a gesture completely apart from anything else, one that initially hadn’t even been designed. It really is something extra that turned up during the design of the hospital.

0
Views
   
About The Author
- Les Délires Productions sprl is an audio-visual production company based in Brussels since 1998. With various short fiction and animation films on its lists of productions as well as documentaries and other programmes for the RTBF, CANAL +, ARTE, the UNICEF and also Disneyland Paris, Les Délires Productions sprl has become a pioneer in the production of Internet videos. As early as 2003 the company launched into the creation of the website misteremma.com. Les Délires Productions also works on urban events in Brussels (Parcours surréalistes, Tribus urbaines, Humours du Monde, Mister Emma Art Loft) and, since 2006, has produced Archi Urbain, a programme on architecture and urban planning that goes out every week on Télé-Bruxelles (Belgium) and is re-screened on TNA (France), and La Trois – RTBF (Belgium). Would you like us to produce an architecture video clip of your work and also benefit from the services of caviar.archi? Contact us at info@lesdelires.be

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>