PETERBOS / Project 48 & 105, Brussels – Belgium

To investigate the characteristics of the building Lucile Soufflet and Domitienne Cuvelier sounded out the residents of the Peterbos site in Anderlecht. What emerged was an art project that enables everybody to identify their own space. A sensitive project that plays on the public-private relationships on a large estate.

an initiative of SLRB-BGHM / Brussels Region Social Housing Agency

Project name: 101% – Projet 48 – Proejt 105
Address: Site Peterbos (Comensia) – Peterbos 2. 1070 Anderlecht
Assignation/Destination: urban development – projet de cohésion sociale

Technical sheet of this architecture video clip
Journalist: Emma C. Dessouroux
Cameramen: Didier Minne – Geoffroy Minne / Kinoflight – Julien Stroïnovsky / Novsky Films

Editing: Emma C. Dessouroux / Cristina Dias
Direction: Emma C. Dessouroux
Production: Les Délires Productions

Translation: MDR Translations
Subtitles: Les Délires Productions

Speakers: Lucile Soufflet (Designer) – Domitienne Cuvelier (Visual artist)

Original transcription

Nous avons été sollicitées pour réaliser une intervention artistique dans les bâtiments dans le cadre de la rénovation générale du lieu. Il n’y avait pas de thématique imposée ni de lieu précis à aborder. Nous avons décidé de travailler dans les couloirs qui desservent les 15 étages du bâtiment.

Nous avons passé beaucoup de temps dans les coursives à rencontrer les gens et aussi à essayer de comprendre l’architecture très particulière de ce bâtiment parce qu’en fait, la particularité de ce bâtiment est que l’ascenseur s’arrête tous les 3 étages ! Donc, à chaque fois que l’ascenseur s’arrête, vous avez une coursive qui vous permet d’accéder aux 3 étages : l’étage du dessus, l’étage dans lequel vous êtes et l’étage du dessous.

Donc, quand nous avons identifié les différentes problématiques du lieu (spatiale et sociale) que nous avons tâché de voir avec les habitants, on a décidé de garder uniquement certains thèmes qui nous paraissaient les plus importants. Il y avait le thème de vétusté, la notion de privé et de public qui est une notion importante dans le logement social et spécifiquement ici, la couleur, la connexion avec l’extérieur. Et donc, ces différents thèmes-là, nous avons décidé de les traduire par un revêtement qui serait différent à chaque appartement. Donc, dans ces longs couloirs, on a chaque appartement qui va se distinguer de l’autre par une surface de couleur et de matière différente. Cela permet à chacun de s’y retrouver, ça permet d’identifier le lieu en termes de couleurs, ça permet aussi de s’approprier un petit peu cet espace et donc de tâcher d’y amener un peu plus de notion sensible, de notion privée, en confrontation avec ce grand ensemble.

C’était vraiment ça l’idée ! C’était que chacun puisse personnaliser l’espace qui est, en fait, un espace public. Et nous avons été d’autant plus loin qu’après on a demandé aux gens de choisir leur numéro de porte. Il y a eu un travail qui s’est fait sur cette idée d’individualiser chaque espace de ce lieu commun.

On a la chance d’avoir un bâtiment qui a une très belle vue vers l’extérieur et chaque étage a une vue très particulière : on est au niveau de la végétation, on est au niveau des toitures, on est au niveau de l’horizon, et on est au niveau du ciel. Ces vues nous ont servi à extraire une gamme de couleurs et ces gammes de couleurs nous ont servi à réaliser la famille de carrelages : donc une fois issue des bleus, une fois issue des gris, des rouges, des verts, et ainsi de suite par étage. Ça permettait de clarifier, ça permettait de discuter avec les gens et d’expliquer que ces rapports de couleurs ne viennent pas de manière arbitraire mais sont issus de quelque chose.

Quand on a commencé à carreler, les gens savaient plus ou moins… ceux qui venaient aux réunions savaient qu’ils allaient avoir un couloir bleu ou un couloir jaune,… mais la plupart des gens n’allaient pas aux réunions, n’étaient donc pas particulièrement au courant ou sont arrivés en cours de route comme on a dit que ça avait quand même mis 3 ou 4 ans à se faire. Donc, ils n’étaient pas forcément au courant du projet. Donc, dans le couloir ici… Ah non ! Dans le couloir vert, en dessous, un monsieur est sorti de chez lui alors que les carreleurs étaient en train de carreler et, en se retournant pour fermer sa porte, il s’est rendu compte qu’il était entouré de carrelages roses !
– Oui, ben, euh… c’était pas le couloir vert, ici !?
Si, mais vous avez une petite touche de rose.
Oh, ben finalement c’est pas mal !
Et finalement, il était content mais… au début il était un peu interloqué (rires).

En revenant sur les lieux après une dizaine d’années, je trouve que le travail garde une belle présence et garde sa pertinence. On est contentes de voir qu’il est relativement respecté pour un lieu qui est assez dur, dans lequel il y a beaucoup de changements de population, etc. Donc, on est assez contentes. Ce dont je suis fière sur le travail que Lucile et moi avons fait, c’est que, grâce à la couleur de chaque niveau qui est différente et grâce aussi aux carrelages qui sont différents autour de chaque porte, les gens ont un autre langage pour communiquer avec l’extérieur. C’est-à-dire qu’une madame m’a dit « quand je demande au docteur de venir, je lui dis vous ne pouvez pas nous louper ! C’est l’étage bleu et je suis la toute petite pastille ronde, la troisième porte du couloir ». C’est ça que je trouve très chouette dans ce projet. On a entendu des gens qui se sont approprié le format de carrelage, la texture ou la couleur du couloir pour pouvoir identifier où ils habitaient.

Dutch translations

We zijn gevraagd om een artistiek project te realiseren in het kader van de algemene renovatie van de gebouwen. Er was ons geen specifiek thema opgelegd, noch een bepaalde plek. We hebben beslist om aan de slag te gaan in de gangen waarlangs je de 15 verdiepingen bereikt.

We hebben veel tijd doorgebracht in de galerijen om met mensen te praten en te proberen om de heel specifieke architectuur van dit gebouw te begrijpen, want wat bijzonder is in dit gebouw, is dat de lift om de 3 verdiepingen stopt! Bij elke stopplaats heb je dus een galerij die toegang biedt tot 3 verdiepingen: de verdieping waar je bent uitgestapt, die eronder en die erboven.

Toen we de verschillende (ruimtelijke en sociale) problemen van het gebouw samen met de bewoners in kaart hadden gebracht, hebben we beslist om maar enkele thema’s te behouden die ons het belangrijkst leken: ouderdom, de begrippen privé en openbaar, die heel belangrijk zijn bij sociale huisvesting en specifiek in dit gebouw, kleur en de link met de buitenwereld. We hebben dan beslist om al die verschillende thema’s te vertalen in een muurbekleding die voor elk appartement anders zou zijn. In deze lange gangen onderscheidt elk appartement zich nu dus van zijn buur door een bekleding in een andere kleur en een ander materiaal. Hierdoor vindt iedereen gemakkelijk zijn weg, kun je je eigen plek identificeren aan de hand van kleuren en kun je je die ruimte een beetje toe-eigenen, waardoor er een groter privégevoel ontstaat ten opzichte van dit grote geheel.

Dat was echt het idee erachter! Dat iedereen zich de ruimte eigen kon maken die in feite een openbare ruimte is. En we zijn daarna nog verder gegaan door de mensen hun huisnummer te laten kiezen. We hebben het idee dus echt heel zorgvuldig uitgewerkt om elke ruimte in die gemeenschappelijke zone te individualiseren.

We hebben het geluk dat dit gebouw een heel mooi uitzicht biedt op de omgeving, een uitzicht dat op elke verdieping anders is: ter hoogte van de beplanting, van de daken, van de horizon, van de hemel. We hebben die uitzichten gebruikt om een kleurenpallet te kiezen en die kleuren hebben ons geholpen om de tegelfamilie samen te stellen: soms zijn de tegels dus gebaseerd op blauwe tinten, soms op grijze, rode, groene, enz. per verdieping. Dat helpt om de keuzes te verduidelijken, om met de mensen te praten en uit te leggen dat de kleurverbanden niet lukraak zijn gekozen, maar op iets zijn gebaseerd.

Wanneer we met de plaatsing van de tegels zijn begonnen, wisten de mensen min of meer… zij die naar de vergaderingen kwamen, wisten dat ze een blauwe of een gele gang zouden hebben,… maar de meeste mensen gingen niet naar de vergaderingen, waren dus niet echt op de hoogte of zijn hier in de loop van het project komen wonen, want zoals we hebben gezegd, heeft alles toch wel 3 of 4 jaar geduurd. Ze waren dus niet noodzakelijk op de hoogte van het project. In de groene gang hieronder bijvoorbeeld is een man de deur uitgegaan terwijl de tegelzetters bezig waren en toen hij zich omdraaide om zijn deur te sluiten, besefte hij plots dat hij omringd was door roze tegels!
– Ja, wel, euh… was het geen groen hier!?
Ja, maar u hebt een roze accentje.
Oh, wel dat is ook niet mis!
En uiteindelijk was hij tevreden maar… eerst was hij toch een beetje uit het lood geslagen (gelach).

Nu we hier na een tiental jaar terug zijn, vind ik dat het werk nog steeds een mooie uitstraling heeft en nog steeds relevant is. We zijn tevreden dat het relatief goed stand heeft gehouden op een vrij moeilijke plaats met een intensief komen en gaan van huurders enz. We zijn eigenlijk wel tevreden.

Waar ik trots op ben bij het werk dat Lucile en ik hebben gerealiseerd, is dat de mensen dankzij de verschillende kleurtjes van elke verdieping en ook dankzij de verschillende tegels rond iedere deur, nu een andere taal hebben om met de buitenwereld te communiceren. Een mevrouw hier heeft me bijvoorbeeld verteld: “als ik de dokter vraag, zeg ik hem u kunt zich niet vergissen. Het is de blauwe verdieping en bij mij zijn het heel kleine ronde tegeltjes, de derde deur van de gang”. Dat vind ik heel tof bij dit project. Er zijn mensen die het tegelformaat, de textuur of de kleur van de gang gebruiken om duidelijk te maken waar ze wonen.

English subtitles

We were invited to make an artistic contribution to the buildings against the background of the general renovation of the place. There was neither set theme nor any specific places that we had to deal with. We decided to work in the corridors that serve the 15 floors of the building.

We spent a lot of time in the corridors meeting people and trying to understand the very unusual architecture of this building. What actually makes this building unusual is that the lift only stops on every three floors. So wherever the lift stops, there’s a corridor leading you to three floors, the floor below, the floor you’re on, and the floor above.

So after we had identified the various problems (both spatial and social) of the place, which we’d tried to look at with the residents, we decided to keep only certain themes that seemed to us to be the most important. There is the theme of disrepair, the private-public concept which is a very important concept in social housing, and particularly here, colour and the connection with the outside world. So we decided to convey these various themes with a finish that would be different for every flat. Along these long corridors each of these flats is made distinct from the others with a different surface colour and material. This helps everyone to find their way around, to identify places in terms of their colours, and also to take a little bit of ownership of this place. So it’s trying to apply to it a more sensitive, more personalised, concept, in confrontation with this huge estate.

That really was the idea, that every individual could personalise some of the space that is actually public space. We even asked people to choose what type of door number they wanted. A lot of work was done on this idea of individualising every space in this common area.

We are fortunate to have a building with such lovely out-facing views, and each floor has a very different view: there’s the vegetation level, the roof level, the horizon level, and the sky level. We used these views to draw on a range of colours, and these ranges of colours were used to produce families of wall tiles: so there are the blue tiles, then the grey, then the red, and then the green, and so on over each floor. This approach enabled us to clarify things as we went along, and to talk with the residents and explain how these colour relationships were not arbitrary, but meant something.

When we started on the tiling, the residents who came to the meetings knew more or less that they were going to get a blue colour, or a yellow colour. But most of them didn’t come to the meetings and so weren’t particularly aware of what was going on, or they arrived along the way. The whole project actually took three or four years to get done. So they weren’t necessarily up to speed with the project. For instance, in the green corridor, below, a man came out of his flat while the tilers were busy tiling, and, turning back to close his door, he realised that he was surrounded by pink tiles.
“Eh, isn’t it supposed to be green here?”
“Yes, it is, but you have a little touch of pink too”
“Oh well, I suppose it’s not bad”
And finally he was happy but at the beginning he had been somewhat taken aback (laughing).

Coming back to these places after a dozen or so years, I think that the work has retained a strong presence and relevance. We’re happy to see that it is relatively well-respected in what is quite a
tough area, where there are many changes in population etc. So we’re quite happy. What I’m proud of in the work that I did with Lucille is that, thanks to the different colours on each level, and to the tiles that are different around each door, the residents have another language of communication with the outside world. One lady told me “when I ask the doctor to come, I tell him “you can’t miss it! It’s on the blue floor and mine’s the little round tiles, the third door along the corridor””. That’s what I really like about this project. Some people have really taken ownership of the type of tiling, its texture or its colour, to identify where they lived.

0
Views
   
About The Author
- Les Délires Productions sprl is an audio-visual production company based in Brussels since 1998. With various short fiction and animation films on its lists of productions as well as documentaries and other programmes for the RTBF, CANAL +, ARTE, the UNICEF and also Disneyland Paris, Les Délires Productions sprl has become a pioneer in the production of Internet videos. As early as 2003 the company launched into the creation of the website misteremma.com. Les Délires Productions also works on urban events in Brussels (Parcours surréalistes, Tribus urbaines, Humours du Monde, Mister Emma Art Loft) and, since 2006, has produced Archi Urbain, a programme on architecture and urban planning that goes out every week on Télé-Bruxelles (Belgium) and is re-screened on TNA (France), and La Trois – RTBF (Belgium). Would you like us to produce an architecture video clip of your work and also benefit from the services of caviar.archi? Contact us at info@lesdelires.be

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>