The Red Cross-Flanders hotel in Zuienkerke provides people, who due to illness, age, social circumstances or special needs are unable to go on holiday, with the opportunity to unwind, with or without their caretakers. The Polderwind domain is located by a large lake in the rugged landscape of the West Flemish Polders. The circular volume – or rather, a stacked double torus with an uneven centre – offers a 360° view of the wide surroundings. The low-rise building with wooden facades is a modest presence in the landscape.

Project name: Red Cross Care Hotel
Address: Zuienkerke – Belgium
Assignation/Destination: Hospital / Medical

Name of client: Red Cross Flanders
Name of architect: POLO Architects
Other: LAND Landschapsarchitecten (landscape architecture), Boydens Engineering (technical engineer), Planet Engineering (structural engineer)

Technical sheet of this architecture video clip
Journalist : Emma C. Dessouroux
Cameraman : Mister Emma / Les Délires Productions
Illustrations : Stijn Bollaert

Editing : Cristina Dias
Direction : Mister Emma
Production : Les Délires Productions

Translation : hub.brussels
Rereading : Serge Ryckoort / Emelire
Subtitles : Les Délires Productions

Speaker :
Mauro Poponcini (Ir. Architects – POLO Architects)

French Subtitles

Je suis Mauro Poponcini,
Ingénieur-architecte
et professeur à l’université de Louvain,
et je suis un des fondateurs
du bureau POLO Architects.
Nous travaillons
dans une grande amplitude de projets :
cela part de projets architecturaux
à des projets de ville, d’urbanisme.
Donc, on a un spectre assez large.
Chaque projet est un projet particulier
où le programme spécifique,
l’endroit spécifique
donne lieu
à une architecture emblématique,
toujours différente.
L’ambition de la Croix-Rouge était
de construire un hôtel de soins
dans les Flandres.
Hôtel de soins pour personnes
à mobilité réduite
et personnes souffrant d’un handicap.
Le terrain est à proximité de la côte belge,
entre Bruges et Blankenberge.
C’est un terrain dans les polders.
Donc, un magnifique paysage.
À l’infini disons !
Avec de beaux arbres et un plan d’eau qui, à l’époque,
était employé comme
plan d’eau récréatif.
Notre ambition principale est de trouver un équilibre
entre la fonctionnalité et l’intimité.
D’abord, nous avons eu l’idée
d’un bâtiment avec un patio
et on a commencé par dessiner un carré
mais il y a toujours une direction dans un carré.
Pour nous la nature était omniprésente,
donc dans toutes les directions.
Donc, c’est pour cela qu’une forme circulaire
avec un anneau de chambres était évident.
Du moment que nous avions établi
une forme ronde avec un patio,
on est allés s’inspirer entre autres de Tulou du Fujian,
une construction du Sud de la Chine,
où ils ont disposé les chambres à l’étage
et le rez est collectif avec un patio.
Le programme est de 80 chambres individuelles
ou pour couples ou avec deux lits si l’accompagnateur
veut résider dans la chambre du client.
On voulait un bâtiment qui ne soit pas trop imposant
dans la nature, qu’il soit assez discret.
Notre réponse était de situer les chambres
des clients à l’étage
de façon à avoir suffisamment
d’intimité et au rez, il y a les fonctions publiques,
semi-publiques, collectives :
wellness, restaurant, bar
et les chambres des accompagnateurs.
Au rez, nous avons beaucoup de vues transversales.
Il y a même un sentier existant que l’on a gardé.
On passe par ce sentier existant à travers le patio.
Ces différenciations
de fonctions au rez et à l’étage
se montrent aussi dans les matériaux.
Le rez est plutôt une construction
en béton armé et brique ;
et à l’étage, ce sont des panneaux répétitifs en bois
avec des fenêtres plus petites.
Des panneaux perpendiculaires à la façade
font office de brise-soleil
et aussi empêchent
les regards trop indiscrets
vers les chambres individuelles.

English Subtitles

I am Mauro Poponcini,
architectural engineer
and lecturer at the University of Louvain.
I am one of the founders
of the POLO Architects firm.
We work
on a very wide range of projects:
from architectural projects
to city-wide, town planning projects.
We therefore operate across a very broad spectrum.
Each project is unique,
with the specific programme
and location
giving rise to
emblematic architecture,
which is different every single time.
The aim of the Red Cross was
to build a care hotel
in Flanders
for people
with reduced mobility
and those suffering from a disability.
The site is close to the Belgian coast
between Bruges and Blankenberge
on low-lying land reclaimed from the sea.
The landscape is magnificent,
with views as far as the eye can see!
The site is surrounded by beautiful woodland
and a lake
which used to be used
for leisure activities.
Our main goal is to find a balance
between practicality and privacy.
Firstly, we wanted
a building with a patio,
and we started out by making it square.
But a square always has to be pointing in a certain direction.
For us, nature is everywhere,
in all directions.
That is why we settled on a circular shape
surrounded by a ring of bedrooms.
As soon as we chose
a round formation with a patio,
we took some of our inspiration
from the Tulou in Fujian,
a construction in the south of China,
where the bedrooms are arranged upstairs
and the ground floor is a shared space with a patio.
The plan has 80 bedrooms for individuals
or couples, or with twin beds
if the companion
wants to stay in the same bedroom as the guest.
We wanted to create
a building which was not too imposing
on the surrounding nature.
We wanted it to be quite discreet.
Our solution was to locate the guests’ rooms
upstairs
to give them privacy,
and put the public, semi-public
and shared areas on the ground floor:
wellness area, restaurant, bar
and companions’ bedrooms.
There are many open-plan views on the ground floor.
We even kept a pre-existing pathway,
which you take when crossing the patio.
The different function
of the ground floor and the first floor
is reflected in the materials used.
The ground floor is constructed mainly of
reinforced concrete and brick.
The upper floor has layered wooden panels
with smaller windows.
Perpendicular panels on the façade
serve as sun shields
and also offer
greater privacy
for the individual bedrooms.